שלום לכל החברים,
כתמיד, אני שמח לעדכן בנושאים שעומדים על סדר היום של המרכז לעיוור, ובעדכונים נוספים הנוגעים לקהילת האנשים עם עיוורון ולקויות ראייה בישראל.
1. לפני מספר ימים, התקיים כנס ייסוד של “צוות פעולה” שיעסוק בליווי המרכז לעיוור בפעולות שהמרכז יוזם לקידום זכויות, מאבקים וקידום נושאים שחשובים לקהילה. בכנס הוצגו עקרונות הפעולה של הצוות:
א. המרכז לעיוור בישראל הוא הארגון היחידי המייצג את אוכלוסיית האנשים עם עיוורון/לקויות ראייה בישראל, לרבות מול גופים ומוסדות.
ב. החברות בצוות הפעולה פתוחה לכל אדם המחזיק בתעודת עיוור/לקוי ראייה. כל אדם אחר שירצה להתנדב ולתמוך בעשייה, מוזמן לקחת בה חלק.
ג. צוות הפעולה ישקף בפעולותיו הן את הרצון להשתלב, היכולת והמסוגלות של חברי הקהילה, והן את הקשיים והקיפוח שלה. שני האלמנטים הללו ישולבו בכל היבט והיבט.
ד. צוות הפעולה יפעל בהתנדבות מלאה, ללא כל שכר או החזר כספי כזה או אחר.
לאחר הכנס נרשמו אצלנו אלו שהביעו עניין לתרום מזמנם, מרצם ורעיונותיהם לצוות. גם מי שטרם נרשם עדיין מוזמן מאוד להצטרף.
2. במסגרת הכנס הוצג רעיון לפיו מחובתנו לשחק לפי כללי המשחק שמשפיעים על מקבלי ההחלטות בדרך האפקטיבית ביותר. לפיכך, ואף שהמרכז אינו גוף פוליטי, אנו קוראים לחברי הקהילה להתפקד למפלגות, שמקיימות “פריימריס” בקרב חבריהן. המרכז לעיוור יכין תכנית עבודה לצורך כך, כי יש חשיבות לעשות זאת באופן מרוכז, ויסתייע בצוות הפעולה כדי לפקוד חברים. המטרה – 1,000 מתפקדים לכל מפלגה. כך נוכל להשפיע על מקבלי ההחלטות בדרך אפקטיבית ויעילה ונוכל לקדם מטרותינו.
3. המאבקים שלנו ושל אוכלוסיית האנשים עם מוגבלות נמשכים, ואף שאין עוד כל דבר משמח להודיע עליו, חשוב לעדכן.
מאבק הנכים, לקצבאות נכות, בגובה שכר מינימום, בפעימה אחת תוך הצמדתה לשכר המינימום, מכאן ואילך, נמשך, ואנו חלק בלתי נפרד ממאבק זה. לאחרונה, לבש המאבק לבוש נוסף, בדמות “פעולות גרילה”, קצרות ומפתיעות, בהן נחסמים כבישים וצמתים חשובים ברחבי הארץ. פעולות אלו מבוצעות, מטעמים מובנים, באמצעות אלו המצויידים ברכבים הגדולים, כאלו שמותאמים לנסיעה לאנשים המתניידים בעגלות נכים, ומטבע הדברים אנו, האנשים עם עיוורון ולקויות ראייה, איננו יכולים לקחת בהן חלק. יחד עם זאת, אני מעודכן מבעוד מועד בפעילות ומוודא, כל העת, שלא נשכח, כחלק מאוכלוסיית הזכאים לקצבת הנכות.
4. מאבקנו על השוואת דמי הליווי לקצבת הניידות, מתקדם, וטיוטות של העתירה לבג”צ מחליפות ידיים ביננו ובין עורכי הדין שמנהלים את התיק. במקביל, פעולות שאנו מתכננים לבצע בשטח, נרקמות וילוו את הגשת העתירה, בעזרתכם ובליווי צוות הפעולה שהוקם.
5. לפני מספר שבועות הוגשה עתירה לבג”צ כנגד עירית ירושלים ומשטרת ישראל, בשל העובדה ששתי רשויות אלו אינן אוכפות את חוקי החנייה, והדבר גורם לסיכון חיים, במקרה הרע, ולחוסר היכולת להתנייד בחופש ובכבוד, במקרה הטוב. העתירה, אף שהוגשה ברמה מקומית – תחום הפעולה של עירית ירושלים, תהווה, כך אני מקווה, תמרור אזהרה לכל הרשויות המקומיות, שאינן מקפידות על אכיפת האיסור לחנות על מדרכות, ברחבי הארץ. הגשת העתירה התאפשרה, בין היתר, בזכות עבודה יסודית ועיקשת של ד”ר שרה פרידמן, חברת הקהילה.
6. תיקון “חוק חניית נכים”, עבר בכנסת, לא בלי מאבק עם הרשויות המקומיות, שהערימו כל קושי אפשרי ואף הפעילו את השפעתן הפוליטית על חברי הכנסת. בזכות עיקשותו של ח”כ דוד אמסלם, יו”ר וועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, עבר התיקון לחוק. אני וידאתי, בדיוני הוועדה, שמקומם של חברי הקהילה שלנו לא נפקד מהצעת החוק, ואכן התיקון כולל במפורש את חובתן של רשויות מקומיות להקצות מקום חנייה שמור, סמוך, ככל הניתן, אף לאנשים עם עיוורון ולקות ראייה. חשוב לציין, שמלבד הרשויות המקומיות, שבקשו לצמצם את החובות המוטלים עליהן, התנגדה עמותת “נגישות ישראל”, להרחיב את החובה בחוק לאוכלוסיות בעלות מוגבלות, לרבות אוכלוסיית האנשים עם עיוורון ולקות ראייה.
7. “חוק הדרכה שיקומית”, שהוגש ע”י ח”כ אורלי לוי אבקסיס, עבר בקריאה טרומית בכנסת, והוא מהווה בשורה חשובה לכולנו. החוק, לכאורה לא מחדש על הקיים, אך הוא אמור, לכשיעבור, לקבע, לראשונה, את זכותנו להדרכה שיקומית, בחקיקה. משמעות הדבר, שהממשלה תהיה מחויבת לספק את השירות לכל אדם שזכאי לו, בלא מגבלות תקציב כ”א וכו’, ויהיה עליה להיערך בהתאם.
8. בנוסף, הונחה על שולחן הכנסת, הצעת “חוק זכויות העיוור”, הצעה זו רק בתחילת הדרך והיא כוללת מספר רב ומגוון של נושאים, הנוגעים לזכויות אנשים עם עיוורון ולקויות ראייה. הצעת חוק זו מבקשת לעגן בחקיקה מספר תחומים וזכויות של עיוורים אשר באים לתקן מספר עיוותים בזכויותינו ואף להרחיב זכויות מסוימות. כדאי גם בהקשר זה לציין, כי גם להצעת חוק זו הובעה התנגדות מאת עמותת “נגישות ישראל”.
9. “מנהל מוגבלויות מאוחד” הוקם לאחרונה ועבודת משרד הרווחה עוברת לפורמט אחר. בזכות מאבקו של המרכז לעיוור, ושיתוף פעולה עם ידידים רבים נוספים, יהיה במנהל המוגבלויות המאוחד, בניגוד לתכנון המקורי, גוף מקצועי אשר ימשיך לטפל, ברוב הנושאים הקשורים לצרכי הקהילה, באופן נבדל ובדרך שתשמר את המומחיות. אין זה מענה לכל דרישותינו, אך זה המירב שעשינו בשלב זה. מאחר שהחשוב מכל אלו הוא היישום בפועל של השינוי ותוצאותיו, אנו עוקבים אחר השינויים ודרך ביצועם, ונדרוש מראשי המנהל החדש, לעמוד בהתחייבותם, לפיה – לא יפגעו שירותים ולא יפגעו תקציבים שנועדו לטיפול בנושאים הנוגעים לאנשים עם עיוורון ולקויות ראייה, ובתקווה שאף יתווספו וישופרו.
10. חילופי עובדים במרכז לעיוור: בימים הקרובים יחל לעבוד במרכז לעיוור, מר גיא אקוקה. גיא הוא בעל תעודת עיוור, בעל השכלה משפטית, והוא מצויד בניסיון רלוונטי לקבל אחריות על תחום פניות הציבור והטיפול בפרט. במסגרת עבודתו, יהיה גיא אוזן קשבת לפניות מחברי הקהילה, יסייע במיצוי זכויות ויפעל, ביחד עם הפונים, מול מוסדות וארגונים בכל הקשור לאמור. גיא יהיה זמין לפניות בטלפון, בדוא”ל, בפקס ובדואר, וכל פרטי ההתקשרות עימו יפורסמו, בנפרד, בקרוב.
בהזדמנות זו, אני מבקש להודות לגב’ מירב הירש, סמנכ”ל המרכז לעיוור, שמסיימת חמש שנים של עבודה במרכז לעיוור. במהלך חמש שנים אלו, עסקה מירב בתחומים רבים ותרומתה למרכז ולקידום הקהילה, היתה מאד משמעותית. בנימה אישית – מירב היתה גם חברה נהדרת וסייעה בידי רבות. אני מאחל לה הצלחה רבה, אין ספק שחסרונה במרכז לעיוור יורגש.
בימים אלו אנשים רבים מבלים בחופשה ובנסיעות, ואני רוצה לאחל לכולם הנאה מרובה מהקיץ!
בברכה,
נתי ביאליסטוק-כהן, המנהל הכללי