קצת “ציונות” לקראת הבחירות
לראשונה וועדת הבחירות המרכזית מקיימת פעילות שמטרתה לבחון את הנגשת הבחירות לכנסת לאנשים עם עיוורון ולקויות ראייה, באופן עצמאי, חשאי ודמוקרטי.
במסגרת מיזם ייחודי זה, בשיתוף פעולה עם המרכז לעיוור, ימוקמו ברחבי הארץ מספר קלפיות מיוחדות, בהן יוכל להצביע בטכניקה מיוחדת ובסיוע טכנולוגיה מתקדמת, מבית “אורקם” גם אדם עם עיוורון או עם לקות ראייה, באופן עצמאי. אין בפי די מילים כדי להסביר את חשיבות המיזם המיוחד הזה, שמאפשר לנו, ככל אזרח, לממש את זכותנו הדמוקרטית באופן מלא ומכליל. מעבר לעצמאות שהדבר מעניק לנו, חשיבות המיזם הוא באמירה הברורה והחד משמעית שהוא מציב לחברה בישראל, ולפיו, גורם משמעותי בממסד “יוצא מגדרו” כדי לאפשר לנו שוויון מלא, לא רק בדיבור, כי אם במעשה.
לדברי מנכ”לית ועדת הבחירות המרכזית, עורכת הדין אורלי עדס: “הוועדה, כגוף ציבורי, רואה במימוש הנגשה זו מסר וקוראת לגופים ציבוריים נוספים, המעניקים שירות לציבור, במשך כל ימות השנה, לעשות מעשה ולאפשר השתתפות של אזרחים עם מוגבלויות שונות במרחב הציבורי”.
ההצבעה תתרחש בדרך של הנגשת עמדת ההצבעה, בה יוצב מגש פתקים שהונגש במיוחד לצורך כך. לפני הכניסה אל מאחורי הפרגוד, תינתן הדרכה קצרה על מגש הפתקים ועל הטכנולוגיה המסייעת, ובמסגרתה תישמע רשימת הפתקים לפי סדר הופעתם במגש הפתקים מאחורי הפרגוד וכן הדרך בה ניתן לאתר את הפתק הרצוי במגש. לאחר איתור הפתק במגש ההצבעה יעשה שימוש במכשיר אורקם שתוכנת במיוחד לצורך כך, ואשר יסייע לבוחר לוודא שהוא אכן אוחז בידו את הפתק הרצוי לו, שאותו יכניס למעטפת הבחירה בעצמו.
אם המיזם יוכתר כמוצלח, בבחירות הבאות לכנסת תהפוך דרך זו לדרך אפשרית להצבעה בכל רחבי הארץ, לכל אדם עם עיוורון או לקות ראייה באשר הוא. על מנת שיצליח המיזם נדרשת התגייסותכם להגעה לקלפיות המיוחדות הללו ולהצביע בהן. מאחר שמדובר בקלפי מיוחדת, בה ניתן להצביע גם ללא קשר למקום המגורים, אנשים שרוצים לקחת חלק במיזם רשאים לעשות זאת גם בקלפי שאינה בעיר מגוריהם. כך למשל, תושבי גוש דן יכולים להצביע באחת הקלפיות בתל אביב, ששתיהן מוצבות במקומות מוכרים ולנצל את יום החופש לבילוי בעיר הגדולה, בלי טרחה גדולה מדי. כל מי שרוצה לנצל את יום החופש לטיול בעיר הבירה יכול לעצור בקלפי הירושלמי ולהצביע בו.
אנו חייבים להראות לממסד שהדבר חשוב לנו ורק כך נפרוץ עוד דרך להכרה בצרכינו, על כן אני קורא לכולכם לבוא ולהצביע, ככל שניתן, בקלפיות המיוחדות שהונגשו במיוחד בשבילנו.
מעבר לכל, יש יום אחד מדי כמה שנים בוא אנו, כאזרחים, יכולים להשפיע על עתידנו במדינה ובחברה, הרי זה יום הבחירות לכנסת. אל תבזבזו זכות חשובה זו וצאו להצביע ולהשפיע, איש ואישה על פי דרכם.
לנוחותכם מצורפת שוב רשימת הקלפיות הנגישות ומקומן. לאחר רשימת הקלפיות מצורפות גם מספר שאלות שנשאלו ותשובות להן, שכדאי לכם לקרוא לשם השלמת ההבנה של התהליך.
להלן רשימת הקלפיות ומיקומן, קלפיות מיוחדות אלו יהיו פתוחות בין השעות 20:00-08:00
– תל אביב – משרדי עמותת המרכז לעיוור בישראל הנמצאים ברחוב דויד חכמי 10.
– תל-אביב – משרדי מרש”ל הנמצאים ברחוב מנדלי מוכר ספרים .20
– ירושלים – משרדי מרש”ל הנמצאים ברחוב יפו 216 בניין שערי העיר קומה 2.
– קריית חיים, חיפה משרדי עמותת מגדל אור, הנמצאים ברחוב אברהם דנינו 4.
– באר שבע – משרדי עמותת מגדל אור, הנמצאים ברחוב מקס נורדאו 1, (בניין טרם קומה א’)
– אשדוד – משרדי האגודה למען העיוור, הנמצאים ברחוב הראשונים 11 א’.
– בני ברק – משרדי מרש”ל הנמצאים ברחוב רבי עקיבא 34 קומה א’.
– קריית גת – משרדי האגודה למען העיוור הנמצאים ברחוב אשלגן 3.
– אום אל פחם – משרדי מרש”ל .
– אילת – משרדי מתנ”ס קולייר הנמצאים ברחוב צין 19 .
– מעלות-תרשיחא- משרדי העמותה למען העיוור והקשיש ברחוב פקיעין 1.
בכל שאלה לגבי אופן ההצבעה האמור ניתן לפנות למוקד הטלפוני של ועדת הבחירות המרכזית לכנסת, שמספריו:
3857* או 073-3899500
3859* או 073-3899501
3852* או 073-3899502
המוקד פועל בימים א’-ה’ בין השעות 08:00 ל-20:00 ובימי ו’ בין השעות 08:00 ל-13:00.
רשימת שאלות ותשובות:
שאלות ותשובות
שאלה: האם אני יכול להגיע עם מלווה?
תשובה: כן. אפילו מומלץ להגיע עם מלווה.
ש. האם אני יכול הגיע עם כלב נחייה ולהיעזר בו ?
תשובה. כן.
שאלה: איפה אפשר להצביע בקלפי המותאם לעיוורים עם המכשיר?
תשובה: קלפיות אלו נמצאים בפריסה ע”פ הרשימה הנ”ל
שאלה: איך אני מזדהה בקלפי?
תשובה: תהיה רשאי להצביע אך ורק אם ברשותך אמצעי זיהוי, אותו תציג למזכיר ועדת הקלפי היושב בקצה השולחן הקרוב לדלת הכניסה. הזיהוי ייעשה באמצעות אחת התעודות הבאות: תעודת זהות ישראלית, דרכון ישראלי תקף, רישיון נהיגה ישראלי תקף או תעודה צבאית אישית בתוקף. על אמצעי הזיהוי לכלול תמונה.
אם אין ספק בדבר זהותך, תוכל להצביע.
שאלה: מדוע לא ניתן לעשות שימוש ביישומון שיש לי בטלפון החכם ויודע לעשות את אותו הדבר?
תשובה: ועדת הבחירות בחרה לספק מענה שיענה על צרכי האדם מצד אחד, אך מן הצד השני תישמר חשאיות הבחירות. לכן, מאחר שהטלפון החכם מחובר למרשתת וניתן לעקוב אחר פעולותיו (יתכן שאם המשתמש נתן הרשאה לכך לחלק מהיישומונים שהוא משתמש בהם) ועדת הבחירות בחרה פתרון טכנולוגי שלא מחובר למרשתת, אינו שומר את המידע שנחשף אליו ומאפשר שמירה על חשאיות הבחירות וטוהרם.
שאלה: האם מי שנמצא בסביבת עמדת ההצבעה יוכל לשמוע את מה “שאומר” לי מכשיר האורקם?
תשובה: לא, פותחה במיוחד גרסה שעובדת עם אזניות שתאפשר האזנה ללא הפרעה ומבלי שאדם אחר יוכל לשמוע.
שאלה: מדוע דווקא קלפי נגישה מיוחדת ייעודית רק לאנשים עם עיוורון ולא מתאפשרת הצבעה כמו כולם?
תשובה: מדובר בפיילוט ייחודי מסוגו ואנו רוצים בהצלחתו. על כן, הוקמו קלפיות מיוחדים אלו, לצורך הפיילוט, במקומות שמוכרים לאנשים עם עיוורון ולקויות ראייה בסביבת ערים, על מנת להקל עליהם את ההתמצאות ואת ההגעה לקלפי. בכל מקרה שמורה לך הזכות להצביע כמו שהצבעת עד היום.
שאלה: אם לא אסתדר, האם אוכל להיעזר במלווה?
תשובה: האפשרות להיעזר במלווה מטעמך עומדת, ותמשיך לעמוד, לרשות הבוחר עם העיוורון או לקות הראייה כל העת. זאת במידה והמלווה הוא כזה שעומד בתנאים שקבע חוק הבחירות בדומה לקלפי בה אתה רשום.
שאלה: נכנסתי לתא ההצבעה ולא הצלחתי למצוא את הפתק הרצוי לי, מה עלי לעשות?
תשובה: בקש עזרה מנציגי ועדת הקלפי – ואלו יעזרו לך, במידת הצורך יתכן שכדאי שתיעזר במלווה.
שאלה: האם אני יכול להיעזר באמצעי הנגשה אחר שברשותי, כגון טמ”ס נייד, זכוכית מגדלת או טלפון חכם?
תשובה: מה הבוחר עושה על דעתו מאחורי הפרגוד, זה עניינו הפרטי ועדת הבחירות המרכזית אינה מתערבת. אולם האחריות על תקינות ההצבעה, חשאיותה וטוהרה מצד ועדת הבחירות המרכזית, היא רק לגבי משתמשים באביזר שיסופק על ידה.
שאלה: אם במקום אחד יצביעו רק אנשים עם עיוורון או לקויות ראייה, אז יוכלו לדעת את מגמות ההצבעה שלהם ותיפגם חשאיות ההצבעה.
תשובה: ההצבעה היא חשאית ומתבצעת בעזרת מעטפות כפולות. המעטפות אטומות ורק הבוחר עצמו רשאי להכניס את פתק ההצבעה לתוך המעטפה ואף להדביק אותה. לאחר שתחזור מתא ההצבעה אל שולחן ועדת הקלפי, תראה לחברי ועדת הקלפי את מעטפת ההצבעה. חברי ועדת הקלפי יכניסו את המעטפה האטומה הפנימית למעטפה חיצונית עליה רשומים פרטיך. מזכירות הקלפי לא פותחת את המעטפות בסוף יום ההצבעה ואינה מבצעת ספירת קולות, כבכל קלפי רגילה. המעטפות החתומות מועברות כפי שהן לוועדת הבחירות המרכזית, שם מתבצעת בדיקה כדי לוודא שהבוחר לא הצביע פעמיים. רק לאחר הבדיקה מוצאים מעטפת ההצבעה הפנימית ממעטפת ההצבעה החיצונית, ומועברת, כשהיא סגורה וחתומה, לריכוז כל המעטפות שהגיעו מקלפיות בהן מצביעים במעטפות כפולות ברחבי הארץ (כגון בסיסי צה”ל, בתי כלא ובתי חולים). רק לאחר מכן, מתחילה הספירה, כך שאין כל דרך לדעת מה היתה ההצבעה.
בברכה,
נתי ביאליסטוק כהן
המנהל הכללי